intelegi ca esti cam urata pe cand ar trebui sa dai pe dinafara de frumusete. pe-acolo, in liceu, cand tresalta muschii. intelegi ca esti cam urata din priviri, din cuvinte scapate, din stranuturi. poate din erori.

refuzi ideea, apoi inveti sa te impaci cu ea. inveti sa faci glume simpatice, sa stii chestii in plus, in fine, manageriezi ideea de urat. ca pe-un esec de care nu esti responsabil. inveti. iti vine sa mananci tot, sa intelegi de ce ai gresit. n-ai gresit, it’s just you. urâtă.

nu te paraseste niciodata. ai vrea, dar nu. stii, fara greseala, stii ca nu prea esti fun. nimanui nu-i plac fetele urate la prima mana. most probably, nici a doua sau a treia. mai trece o vreme si ti se citeste in riduri. devine obisnuinta. traiesti in crugul pielii. sa devii o urata trista – asta e sinistru. apoi descoperi libertatea.

urata poate fuma cand si cum vrea ea, pe marginea trotuarului, pe marginea rasaritului, pe marginea fericirii. pe orice margine. asta e bine si frumos. urata scrie cand are chef, nu altfel. urata isi permite sa fie penibila, oribila, urata poate sa uite cum si de ce a ajuns acasa, asta e, n-ai explicatii de dat (si-ai vrea, cat ai vrea). urata poate merge si veni, poate sa faca gesturi tampite, cu adevarat tampite, care vin natural. urata poate sa izbucneasca in ras pentru ca e de ras. urata poate sa-si sufle nasul in cearsafuri (in cearsafurile tale), sa refuze (sa te refuze), sa faca pe nebuna.

nebuna (urata) te ia de mana si te duce in parc sa-ti cante. apoi in cimitir. are sa danseze, probabil. poate iti si vorbeste despre ochi si absurd si distante. despre marginea memoriei. n-are a face si n-are limite. ei nu i se mai poate intampla marginea. (pentru ca e urata), urata e o specie aparte. a invatat de toate. s-a gandit – le stie si le-a simtit pe toate.

fumeaza pe marginea trotuarului. lumina ii tasnaste din piept, alba, inalta si calda. ca un lapte al firii. se ridica si pleaca. linistita, senina. pleaca toata. cu tigara in coltul buzei pleaca, aproape fericita. scrumeaza pe jos, ceea ce era de terminat s-a terminat, cantecul s-a dus. abia atunci ramai goala, iti aprinzi o tigara si zambesti, zambesti cat s-ajunga.

volo, ut sis. unicornul la pieptul fecioarei. bucuria 🙂

Reclame