*Mark Taplin, fost însărcinat cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti (2005 – 2008), este, conform unor surse diplomatice, nu doar autorul formal al unora dintre telegramele secrete expediate la Washington, ci şi autorul moral al telegramelor semnate de fostul ambasador, Nicholas Taubman

asta e lead-ul, subtitlul, sapoul sau ce mai intelege presa nationala la ora asta din textul ala care explica demersul titlului, dupa gandul.ro. ca notiunea asta m-a distrat, „autorul moral”. cum ar veni, baiatul ala, mark taplin, el a facut-o. noi eram niste panselute argintii dand cu turnatul la ambasada.

si ce aflam despre „autorul moral”? ca e bine merci, insarcinat la Paris.

autorul moral egal e treaba lui ce a transmis, nu a noastra, aia care i-am varsat. ca noi i-am varsat. noi, iubitorii de tara de la televizor, vorba unui prieten, noi am simtit nevoia sa ne dezbracam la ambasada. cu toate magariile noastre.

si nu e nimic mai sinistru ca fervoarea de a turna decat fervoarea nationala de a vedea cine si ce a turnat. chestii de larg consum, altfel. poate fi conceptualizat oricum, una din cheile de citit ale „scandalului” wikileaks in Ro e reusita fenomenului Pitesti. o natiune din care nici 5% (banuiesc) nu stie ce e aia Pitesti.

si apoi paiate.

Geoana, serios, cine nu stia despre Geoana ca e gata oricand sa creada despre el ca e miezul prajiturii? „Teodor Baconschi in telegramele secrete: „Util” in marile dosare de politica externa, un mare aparator al Bisericii Ortodoxe, dar nepasator la plangerile minoritatilor religioase” serios? as vrea sa vad ultimul popa ortodox celebru pasionat de „plangerile minoritatilor religioase”. cine dintre oamenii normali nu stia ca Ponta e un bavardeur si ca oprescu era prezentat ca super-competitorul lui basescu? nicolae popa-bernie madoff? get real.

e totul un „tras pe romania”. ca in presa locala, provinciala. cand n-ai subiect, „tragi pe cluj”. iei ceva de pe bucuresti si vezi daca la cluj e asa sau cum e. asa facem si noi. tragem pe romania: de la emisiuni de succes in esenta carora nu se uita nimeni la nevoia de premii gen „trofeul Gopo” (un Oscar cu burta care se fumeaza pe sine insusi). pana si rahaturile astea de wikileaks le-am tras pe romania. le-am facut dupa orgoliul si asemanarea neputintei noastre, niste balarii „scurse” de divershi „pielea pulii”.

de aia e amuzant „autorul moral”, mutat cu abilitate sarbeasca in celalalt. ca si cum noi, rromanii lui becali si-ai lui miorita, am fi incapabili de leaks like that. si aici vine un proverb romanesc sa ne inchida moara: nu e prost cine cere, e prost cine da. acolo avem de cautat „autorul moral”, daca vrem sa-l cautam. si fara limba asta de lemn idioata. dar e tara care crede in canapeaua lui maruta si in piciorul de lemn al domnului rosal. e „trasa pe romania”, acolo e autorul. inclusiv moral.

ce sa mai adaugam? emil hurezeanu, comentatorul-international al neamului vorbind de freza nepotrivita a lui assange? dan voiculescu „dez-valuind” despre cine este wikileaks? severin ranindu-se in aripa lui usl-ista cu rugamintea de a fi demis? da, putem trage tot, nu numai wikileaks, pe romania. tot, rusine, jeg, scarba, inepuizabilul-identic. asta e. tragem Lumea pe romania in fiecare zi. o schimonosim atata cat trebuie astfel incat sa nu cumva sa existe eroi sau invinsi.

doar subalterni si Nasul-wannabez (1. cred ca e a doua carte ca prezenta in bibliotecile romanilor, dupa Biblie. 2. macar de-am avea un singur Nas. si 3, a doua stire din „cablograma wikileaks e ca in sfarsit, srs means nothing. pur si simplu nu exista). subalterni la subalterni. executanti la executanti. si nesfarsitele intrebari: cine sta in spatele celui care sigur sta in spatele…? o Mega-matrioska. tzara cu oglinda jos, in pamant, ca acolo si-a ingropat coloana vertebrala.

si nu e defect securistic, ca e prea sublim sa aiba doar antrenamentul ultimilor 5zeci de ani. e un modus vivendi simplu, care sterge vina. sterge rusinea, ca de ea fugim. alt proverb „n-avem mama, n-avem tata”. nu ne e veci rusine de nimeni, nici macar de copiii nostri, ca daca nu avem mama si tata, nu avem nici copii.

suntem noi, dansam pe manele si ne cacam pe noi cand auzim de eminescu, alegem inaltpreasfintiti dintre turnatori si visam la celula lui coposu, in general, i-am face statuie lui eugen turcanu ca era baiat destept si s-a descurcat gigel cu pitestizarea, daca am sti macar ce era aia.

da nu stim, ca n-am vazut la otv. ca daca vedeam… eram luptatori de frunte. da asa suntem noi, nu ne-au zis mama si tata. si daca nu ne-au zis, de unde rusine.

si asa, fara rusine, tragem pe romania. cu tupeu, ca nu avem de ce sa ne fie rusine, inca nu avem. „autorii morali” sunt mereu din exterior.

si vorba lui cosbuc, care era un poet mediocru fata de potentialul lui muzical, „sa nu dea Dumnezeu cel sfant”. sa avem noi rusine.

Reclame