(material publicat pe citynews.ro)

Unde se frange urzeala subtire dintre “a-ti dori” si “a face”? Cat esti de dispus sa fii al celorlalti prin ceea ce este fundamental al tau? Care este limita? Care este hotarul intre a fi nemultumitul si scarbitul sau celalalt, “the one”, care sparge regulile jocului si isi impune propriile reguli?

Jurnalul american Huffington Post publica saptamana trecuta nominalizarile “100 Game Changers” (100 de oameni care au aratat ca regulile jocului pot fi schimbate, reconfigurate, intr-o traducere rudimentara). Cate 10 nominalizari pentru 10 categorii. Dintre cele zece, una aparte, Impact, reuneste, pe langa cateva vedete care s-au implicat in diverse proiecte sociale, si cateva exemple care m-au uimit prin simplitatea si ingeniozitatea lor. Si generozitatea nedisimulata.

Rasfoind nominalizarile, faceti cunostinta cu Jorge Munoz, un sofer de autobuz din Queens, imigrant columbian, care, afland ca restaurantele din zona in care locuieste arunca pur si simplu surplusul de mancare la gunoi, a inceput s-o colecteze si sa faca pachete de pranz pentru vecinii de cartier care nu-si permiteau sa manance. Asta era acum 6 ani. Acum, Munoz isi cheltuieste jumatate din banii pe care ii incaseaza saptamanal, pentru mancarea destinata vecinilor saraci. Si nu sunt putini: cate 100 de pranzuri la pachet iau zilnic drumul celor flamanzi. In august, 2010, Obama i-a acordat Presidencial Medal of Freedom, a doua cea mai importanta distinctie civica din SUA.

Sau, spre exemplu, sa-i cunoastem pe Charles Adler, Perry Chen si Yancey Strickler, trei tineri artisti care au creat platforma online Kickstarter, un proiect care isi propune sa gaseasca in toata Lumea finantari online pentru proiecte artistice. Formula e simpla: tinerii artisti fara posibilitati intra pe platforma online si propun proiecte, iar alti artisti, unii consacrati, le ofera finantare si urmaresc online stadiul operelor pe care le finanteaza. Daca intrati pe site, o sa vedeti si ce interfata prietenoasa au gandit cei trei. In iulie, 2010, Kickstarter adunase deja 10 milioane de dolari pentru proiecte independente ale artistilor tineri fara posibilitati.

La categoria Educatie, veti gasi implementatori de reforme care presupun concedieri ale profesorilor neperformanti sau tineri care au decis sa scrie despre greutatea cu care se pot apropia de o facultate care sa le ofere sanse reale, iar cartile lor au ajuns bestseller-uri pentru ca descriu realitati pe care evitam sa le recunoastem.

La Business, veti descoperi un avocat care a gasit un mod ingenios de a oferi consultanta juridica la cel mai inalt nivel contra unor preturi mici, pentru toti americanii. Si va invit sa descoperiti singuri restul celor 100 de “gambleri” nominalizati de Huffington Post (unii dintre ei care au ramas fara serviciu si au gasit modalitati de a vedea Lumea si de a-i ajuta pe altii, mult mai nefericiti decat ei).

In fine, ce voiam sa arat este ca exista personalitati care contin un ingredient secret, o incapatanare naiva si uneori iritanta pentru ceilalti (sa-i spunem Miculprintzism, iar posesorii lui sunt, bineinteles, Mici Printi) in a duce mai departe o lupta care pentru altii pare pierduta. Au capacitatea de a escalada ingenios ceea ce pare obstacol de netrecut, de a nu se opri si, cel mai important, un talent secret de a de a coagula in jurul lor o comunitate. Care rezista prin a face ceva nu prin a astepta sa primeasca “de undeva” ceea ce li se cuvine.

Ce au in comun “solutiile” lor? Simplitatea, ingeniozitatea, deschiderea catre nou, o anume forma de munca-joc si, nu in ultimul rand, o doza de incapatanare, combinata cu anduranta. Toti, pana la unul, sunt jucatori de cursa lunga.

Daca ar fi sa nominalizam un astfel de top al clujenilor, cine s-ar incadra in el? Cine sunt Micii Printi ai Clujului? Dar ai Romaniei? Cine a adunat, in ultimii ani, oameni in jurul sau, fara sa-i cumpere sau sa-i colectioneze? In jurul carei idei ne mai putem aduna fara resentimente si fara carcoteli, doar de dragul ideii insasi, a simplitatii si a frumusetii ei?

Va provoc! Cap ou pas cap?

(Va reamintesc ca printre cei nominalizati, sunt si oameni care si-au pierdut slujbele si casele, si cu toate acestea au facut lucruri extraordinare pentru ceilalti. Deci nu tine de spiritul american, de conditiile economice sau de birocratie.)

Reclame