obama. discurs calm, orientat pe proiecte. nu „muie, coruptzilor!”. nu divizune, ci coeziune. strategie, solutii de durata. in fine, niste cuvinte pe care viitorii candidati la primaria clujului le vor inlocui cu cine e mai corupt si mai incompetent dintre copiii din fatza blocului.

si mi-e teama ca dintre discursurile astea, care vor semana a rahat aruncat in ventilator, ceea ce are de spus laszlo attila, obama nost’, va trece nevazut si neauzit. am citit un comentariu al sau si m-am gandit instantaneu cum se va potrivi mesajul sau cu campania ce va sa vie, in conditiile in care deja se anunta o spargere furtunoasa a bibelourilor cumparate in luna de miere ce a precedat direct divortzul nicoara-boc.

prins la mijloc intre degetul aratator al lui boc indreptat spre coruptzii neamului din cluj (evident nu cei din pd-l, pp sau cum o sa ajunga sa se numeasca atunci) si reprosurile pe proiecte concrete ale lui nicoara, laszlo attila va face o figura pe care electoratul clujean „insetat” o va gasi prea putin sangeranda. nu tu bataie, nu tu coruptie, deci si anume: plict.
asta fara sa ma mai gandesc la toti aia care vor avea un mic blocaj cu faptul ca omu’ e ungur, si deci automat vrea sa ne ia ardealu’, mandria, onoarea si evident, nevestele si autonomia, mama lui de kosovo!

n-am avut niciodata simpatii politice, mai ales ca naivitatea mea optimista de acu patru ani, cand am inceput sa lucrez pe domeniul asta, s-a dezumflat iute. oricat ai fi de generos, cand un politican minte a suta oara cu tonul „pentru anticoruptie, apasati tasta 1” te mai ia sictirul. la fel, oricat de mult ai aprecia realizarile unui politician, nu poti inchide ochii la slabiciunile sale cu iz de compromis. si, odata cu trecerea timpului, incepi sa cunosti discursurile: ele se axeaza, de cele mai multe ori, pe aratat in ograda adversarului.

si aici, discursul lui laszlo attila ii lasa cu buzele umflate pe amatorii de paine si circ. evident ca i se pot imputa hotararile de consiliu local dubioase care au trecut in acesti patru ani si cu girul udmr. evident ca va fi speculata, cu procente de adevar, apropierea dintre laszlo si anumite grupuri economice maghiare nu tocmai coshere. screw it, la cum se fac speculatzii in presa profesionista clujeana, omul a gresit deja daca se gasea in ceva mijloc de transport in comun in care era, in acelasi timp, si ceva condamnat penal. atata ca nu asta e jocul pe care il propune discursul lui laszlo. el mizeaza tocmai pe ceva ce constiintei noastre colective i se activeaza impotriva cuiva, nu „pentru” ceva: solidaritatea.

n-am avut niciodata simpatii politice, insa imi permit sa respect sau nu un anume gen de discurs, mai ales daca intuiesc in spatele lui un anume gen de munca. in cazul de fata, remarc cu bucurie un discurs pentru toti clujenii, nu doar pentru cei care vor strazi asfaltate sau sa mai vina o nokie, doua la cluj.

un discurs care se adreseaza acelui cluj pe care cred ca il visam toti: orasul-camin, cald, cochet, mai apropiat de viena decat de bucuresti, stylish, nobil, cu blazon, profesionist, de dreapta.

va invit sa comparati, in campania care urmeaza, clujul acesta de vis cu variantele pe care (nu) le vor propune boc si nicoara.

Reclame